Töihin Thaimaahan? Tätä vaihtoehtoa pohtii moni suomalainen, etenkin silloin, kun alkaa tuntua siltä, että muutos olisi paikallaan. Tästä blogista voit lukea, miten löytää töitä Thaimaasta ja miten voit varmistaa itsellesi jopa lääkärin ostovoiman niillä taidoilla, jotka sinulla jo on – Thaimaan lämmössä Suomen räntäsateiden sijasta.
Moni suomalainen haaveilee siitä, että pääsisi töihin Thaimaahan tai muuhun trooppiseen ympäristöön. Haaveena on, että voisi kertaheitolla karistaa Suomen loskat ja räntäsateet jaloistaan ja siirtää elämän jonnekin, missä ei tarvitse tehdä kompromisseja elämänlaadun suhteen. Ilman aiempaa kokemusta muutto ulkomaille ja etenkin työpaikan löytäminen vieraasta maasta voi kuitenkin tuntua jännittävältä. Siksi keräsimme tähän blogikirjoitukseen läjäpäin käytännön vinkkejä siitä, miten suomalainen voi päästä töihin Thaimaahan ja aloittaa uuden ja viriilin elämän tropiikissa.
Lue lisää siitä, millaista on eläminen Thaimaassa.
Miten löytää töitä Thaimaasta?
Suomalaisella työntekijällä on periaatteessa kaksi vaihtoehtoa päästä töihin Thaimaahan: hakeutua töihin thaimaalaiseen, paikalliseen yritykseen, tai sitten ulkomaalaisomisteiseen BOI-yritykseen, jollainen myös esimerkiksi suomalaisomistuksessa oleva RS Marketing on.
Paikallisiin yrityksiin työllistyvät suomalaiset tekevät töitä pääasiassa esimerkiksi englannin opettajina tai turismin parissa, eli palvelevat maassa syystä tai toisesta oleskelevia ulkomaalaisia. Paikallisiin yrityksiin voi kuitenkin olla hyvin hankala päästä töihin, sillä niillä on ulkomaalaiskiintiö. Lisäksi toiminta on usein hyvin pienimuotoista, jolloin yrityksellä ei ole varaa – tai edes halua – palkata huomattavasti paikallista työntekijää kalliimpaa suomalaista. Toisaalta harva suomalainen olisi edes valmis lähtemään töihin Thaimaahan paikallisella palkkatasolla.
Siksi suurin osa töihin Thaimaahan muuttavista suomalaisista työskenteleekin ulkomaalaisessa omistuksessa olevassa BOI-yrityksessä – yleensä vielä suomalaisomisteisessa yrityksessä ja suomen kielellä.
BOI-yritys on hieman keskivertoa suurempi yritys, jolla on oikeus palkata ulkomaalaisia työntekijöitä ilman kiintiötä, kunhan tietyt reunaehdot täyttyvät. Tyypillisesti suomalaisomisteisissa BOI-yrityksissä tehdään töitä suomeksi, jolloin yritys voi käyttää suomen kieltä reunaehtona, ja palkata suomalaisia työntekijöitä ilman kiintiötä. Näin tekee esimerkiksi RS Marketing.
BOI-yritykset pystyvät myös tarjoamaan paikallisia yrityksiä korkeamman palkkatason, koska ne palvelet yleisesti ottaen eurooppalaisia asiakkaita. Tällöin toiminta pyörii pitkälti eurooppalaisella hintatasolla, vaikka yritys sijaitseekin Thaimaassa. Helppouden ja korkeamman palkan lisäksi moni suomalainen arvostaa turvallisuutta ja vakautta – suomalaisessa omistuksessa oleva työnantaja ja suomalaiset työkaverit ovat usein vakaampi vaihtoehto kuin paikallinen thaimaalainen yritys.
Millaista työtä Thaimaassa on tarjolla?
Paikallisissa yrityksissä työ on usein turismiin liittyvää, ja suomalainen voi työskennellä vaikka ravintolassa, välinevuokraamossa, turistioppaana tai sukelluskurssin ohjaajana. BOI-yrityksissä taas tarjolla on useammin toimistotyötä, jolloin elämänlaatu on lähempänä sitä, mihin on Suomessa tottunut – ja palkka parempaa.
Thaimaassa on tarjolla jonkin verran esimerkiksi IT-alan tai digimarkkinoinnin töitä, joita suomalainen voi tehdä englannin kielellä toimivassa BOI-yrityksessä, joka palvelee kansainvälisiä asiakkaita. Näistä työpaikoista käydään kuitenkin kovaa kilpailua, sillä niihin voi hakea töihin käytännössä jokainen englantia osaava ihminen.
Suurin osa Thaimaassa työskentelevistä suomalaisista tekeekin call center -työtä, eli puhelinmyyntiä tai asiakaspalvelua. Nämä ovatkin taas suomalaisten hakijoiden keskuudessa todella haluttuja ja arvostettuja tehtäviä, sillä ne mahdollistavat sekä muuton Thaimaahan että vapaan elämän Thaimaan sisällä.
Call center -työn etuna on se, että sitä voi tehdä käytännössä mistä tahansa. Monella saattaa olla ennakkoluuloja puhelinmyyntiä kohtaan, mutta fakta on, että kyseessä on selvästi helpoin tapa elättää itsensä Thaimaassa ja päästä nauttimaan hyvästä elämänlaadusta.
Lisäksi myyntityö antaa huomattavasti suuremmat onnistumisen tunteet kuin mikään toinen työ, ja tarjoaa sellaista vapautta, jota moni muu työ ei mahdollista – puhumattakaan mahdollisuudesta korkeisiin ansioihin, joiden avulla voi sitten hurvitella vaikka Pattayan Walking Streetillä.
Millaisen työluvan tarvitsen Thaimaahan?
Jotta suomalainen voi muuttaa töihin Thaimaahan, tarvitsee hän työviisumin. Viisumi on nimeltään NON B -viisumi.
Työviisumi tulee hakea Thaimaan suurlähetystöstä ennen Thaimaahan matkustamista – esimerkiksi Thaimaan Suomen suurlähetystöstä, joka sijaitsee Helsingin keskustassa. Viisumia voi hakea myös netissä thaievisa.go.th -palvelun kautta.
Työviisumin saa helpommin, jos on jo tiedossa oleva työpaikka Thaimaassa, joten helpointa on aloittaa löytämällä työpaikka.
Viisumi on voimassa vuoden kerrallaan, ja se tulee uusia vuosittain Bangkokissa. Harvaa Thaimaassa asuvaa kuitenkaan haittaa säännöllinen matka yhteen maailman mielenkiintoisimmista kaupungeista, ja jos asut Thaimaassa, tulee Bangkokissa todennäköisesti käytyä jo muistakin syistä. Niinpä viisumin uusimisen voi yhdistää vaikka omaan lomareissuun. Lisäksi moni töihin Thaimaahan muuttava suomalainen haluaa tietyistä syistä asettua asumaan Pattayan alueelle, josta pääkaupunkiin on hyvinkin inhimillinen matka.
Työviisumin saajan täytyy ilmoittautua maahanmuuttovirastoon 90 päivän välein, mutta ensimmäisen käynnin jälkeen ilmoittautumisen voi hoitaa netissä.
Viisumin saamisen ja Thaimaahan matkustamisen jälkeen tulee vielä hakea erillistä työlupaa. Työlupaa haetaan Bangkokissa. Thaimaassa viranomaisten kanssa asioitaessa kannattaa pukeutua siististi – esimerkiksi kauluspaitaan ja siisteihin housuihin, ei siihen reikäiseen hihattomaan – sillä muuten asiakas käännytetään kylmästi takaisin. Thaimaa on monella tapaa vanhoillinen maa ja perinteistä tyyliä arvostetaan. Jos kuitenkin kunnioittaa paikallisia tapoja, asiointi sujuu yleensä yllättävänkin helposti.
Työlupa on pääsylippu thaimaalaiseen yhteiskuntaan. Työluvalla saa paitsi tehdä töitä, myös käyttää esimerkiksi terveydenhuollon palveluita. Työlupa edellyttää työpaikkaa, mutta se ei ole työpaikkakohtainen – voit siis samalla työluvalla tehdä töitä useammalle työnantajalle. Myös työlupa käydään uusimassa vuosittain Bangkokissa.
Työlupaa varten vaaditaan seuraavat dokumentit:
- Passikuva
- Passi
- Lääkärintodistus
- Työsopimus
- Osoite Thaimaassa
- Todistus mahdollisesti tutkinnosta (riippuu työpaikasta)
Yleensä työnantaja auttaa sekä viisumin että työluvan hankkimisessa. Esimerkiksi RS Marketing hoitaa sekä viisumin että työluvan hakemisen työntekijän puolesta täysin maksutta. Jos siis saat meiltä työpaikan, voit jo alkaa pakata laukkujasi tulevaa muuttoa varten.
Voiko suomalainen perustaa yrityksen Thaimaahan?
Suomalainen voi myös perustaa oman yrityksen Thaimaahan. Se voi kuitenkin olla melko monimutkaista, ja paikalliseen lainsäädäntöön kannattaa tutustua huolellisesti etukäteen. Kaikkein varmin tapa välttää sudenkuopat on käyttää ammattijuristin apua.
Yleisesti ottaen Thaimaassa toimivat suomalaiset yritykset toimivat BOI-sertifikaatin alla. Tämä mahdollistaa esimerkiksi ulkomaalaisten työntekijöiden rekrytoinnin, mikä ei muuten olisi mahdollista. Lisää BOI-sertifikaatista voit lukea Thaimaan suurlähetystön sivuilta.
Millainen on Thaimaan verotus?
Thaimaan verotus on Suomestakin tuttu progressiviinen verotus, jossa parempituloinen maksaa enemmän veroja. Thaimaassa veroaste on kuitenkin huomattavasti suomea matalampi, jolloin palkasta jää enemmän käteen. Lisäksi alhaisten elinkustannusten vuoksi käteen jäävällä rahalla saa enemmän (kaikkea) ja elää leveämmin kuin Suomessa.
Thaimaan veroaste vaihtelee 5 % ja 35 % välillä tuloista riippuen. Call center -työssä veroaste on tyypillisesti jossain 5 % ja 10 % välissä. Jopa miljoonan bahtin vuosituloillakin veroprosentti on vain 11,5 %.
Thaimaan verotus (2024)
Vuositulot (THB) | Vero (THB) | Vero (%) |
150 000 | 0 | 0,00 % |
300 000 | 7 500 | 2,50 % |
500 000 | 27 500 | 5,50 % |
750 000 | 65 000 | 8,67 % |
1 000 000 | 115 000 | 11,50 % |
2 000 000 | 365 000 | 18,25 % |
3 000 000 | 665 000 | 22,17 % |
4 000 000 | 965 000 | 24,13 % |
5 000 000 | 1 315 000 | 26,30 % |
Thaimaassa tehty työ verotetaan Thaimaassa. Suomella ja Thaimaalla on kahdenkertaisen veron poistosopimus, jolloin Suomen verokarhu ei Thaimaan tuloihin käsiksi pääse. Ainoastaan ilmoitusvelvollisuus Suomeen säilyy ensimmäisen kolme vuotta, ellei asiaan sitten itse hae muutosta.
Lisäksi maiden välinen käytäntö mahdollistaa monenlaisen kikkailun – esimerkiksi Suomessa vireillä olevan ulosoton välttämisen.
Miten haen töihin Thaimaahan?
Yksinkertaisuudessaan suomalainen voi päästä töihin Thaimaahan näin:
- Etsi ja hae työpaikkaa – esimerkiksi osoitteesta https://rsmarketing.fi/avoimet-tyopaikat
- Pyydä työnantajaa hoitamaan viisumi- ja työlupa-asiat kuntoon
- Ilmoita ulkomaille muutostasi mm. verottajalle ja Kelalle
- Huolehdit kuntoon rokotukset ja muut pakolliset seikat
- Pakkaa laukkusi ja lähde lämpimään
Lisää siitä, miten muutto Thaimaahan kannattaa toteuttaa, voit lukea myöhemmin ilmestyvästä blogistamme.