Skip to main content
Asuminen Thaimaassa - miten hankkia asunto Thaimaasta?

Asuminen Thaimaassa voi kuulostaa unelmien täyttymykseltä. Osa oravanpyörään kyllästyneistä suomalaisista miettiikin, miten hankkia asunto Thaimaasta. Ylivoimaisesti helpoin tapa muuttaa hymyjen maahan on hankkia suomalaisittain todella edullinen vuokra-asunto. Mutta toki suomalainen voi myös ostaa asunnon Thaimaasta. Tässä blogissa kerromme, mitä eri keinoja suomalaisella on hankkia asunto Thaimaasta.

Asuminen Thaimaassa – miten toteuttaa tuo pitkäaikainen haave? Kätevin tapa siihen on hankkia työpaikka Thaimaasta, vuokrata kalustettu kerrostaloasunto ja hypätä lentokoneeseen. Sen enempää ei muutto Thaimaahan vaadi. Vuokra-asuntoja löytää suhteellisen helposti, ja perusluonteeltaan kyyninen suomalainen pohjoistuulien kasvatti osaa myös välttää markkinoiden sudenkuopat taitavasti. Asunnon ostaminen Thaimaasta sen sijaan vaatii hieman enemmän vaivannäköä ja kikkailua, mutta onnistuu sekin, jos rahoitus vain on kunnossa. Hinnat Thaimaassa ovat toki Suomea alhaisemmat, mikä antaa mukavat lähtökohdat uuteen elämään auringon paisteessa, palmujen alla ja paikallisten tyttöjen katseiden kohteena.

Thaimaassa asuminen on taatusti rentoa

Miten hankkia vuokra-asunto Thaimaasta?

Paras tapa aloittaa vuokra-asunnon hankkiminen Thaimaasta on kysyä asiasta Thaimaassa asuvilta tutuilta tai pyytää apua Thaimaan suomalaisyhteisöiltä, joita löytyy esimerkiksi Facebookin kautta. Maassa pidempään asuneet tietävät parhaiten, miten asunto Thaimaasta kannattaa etsiä, ja miten voi välttää turistihintaiset asunnot.

Yleisesti ottaen vuokrataso on Thaimaassa edullinen, ja sopivalla paikallisella opastuksella vielä edullisempaa. Toinen tapa hinata vuokrahintaa pienemmäksi on tehdä suoraan esimerkiksi vuoden vuokrasopimus. Pitkäaikainen vuokra-asunto Thaimaasta helpottaa tietysti myös omaa arkea, kun uuden asunnon hankintaa ei tarvitse enää miettiä.

Mikäli Thaimaassa ei asu tuttuja, helpoin tapa löytää uusi asunto on Facebookin Marketplace tai Facebookin asunnonvuokrausryhmät. Vaikka tämä tapa hoitaa asunnon vuokrausta voi tuntua hieman kerettiläiseltä, on se täysin yleinen käytäntö Thaimaassa. Facebookin kautta myös yhteydenpito vuokranantajaan hoituu helposti.

Toinen hyväksi havaittu tapa on vain kierrellä kiinnostavia alueita ja etsiä “House for rent” -kylttejä. Tätä varten kannattaa kuitenkin ladata Line-niminen sovellus, jota paikalliset käyttävät yhteydenpitoon WhatsAppin tapaan.

Yleisesti ottaen vuokra-asunto Thaimaasta kannattaakin hankkia vasta paikan päällä. Tähän on useampi syy. 

Ensimmäinen on se, että voi itse varmistua siitä, että asunto todellakin vastaa sitä, mitä on luvattu. Lisäksi paikan päällä asunnon saa todennäköisesti vuokrattua huomattavasti halvempaan hintaan kuin Suomesta käsin. Kolmas syy on se, että vuokraehtojen neuvotteleminen on helpompaa paikan päällä kuin etänä.

Esimerkiksi takuuvuokraa pyydetään aluksi usein 1-2 kuukauden vuokraa vastaava summa, mutta tästä kannattaa neuvotella, sillä takuuvuokran takaisin saaminen voi osoittautua huomattavasti hankalammaksi kuin Suomessa. Lisäksi kodinkoneiden korjaus – joka Suomessa kuuluu käytännössä aina vuokranantajalle – voidaan usein yrittää vierittää ulkomaalaisen vuokralaisen harteille. Tämänkin saa muutettua, jos sitä vain osaa vaatia.

Kun sopiva vuokra-asunto on löytynyt ja vuokraehdot saatu neuvoteltua, kannattaa vuokranantajaa vielä pyytää tekemään TM30-lomake. Todellisuudessa tämä on vuokranantajan velvoite, mutta ei olisi suinkaan ensimmäinen kerta, kun iloisesti nyökyttelevä thaimaalainen vuokraisäntä asian “unohtaa”.

TM30 toimii ulkomaalaisella asuinpaikkatodistuksena, ja sitä edellytetään, jos aikoo hakea Thaimaassa oleskelulle jatkoaikaa ensimmäisen viisumin umpeutumisen jälkeen. Lomakkeen voi täyttää sekä digitaalisena että sähköisenä, mutta kannattaa aina pyytää sähköistä versiota – se on ulkomaalaisen kannalta huomattavasti helpompi ja selkeämpi vaihtoehto.

Suomalaisten suosimissa kohteissa, esimerkiksi Pattayalla, tarjontaa asunnoista on paljon ja uusia asuntoja rakennetaan koko ajan. Kaikkein yleisin tapa on vuokrata valmiiksi kalustettu condo-asunto, eli kerrostalohuoneisto. Näitä on tarjolla paljon, joten asunnon löytäminen ei ole ongelma, ja siksi sen uskaltaakin hyvin jättää hoidettavaksi paikan päällä.

Suositeltu tapa onkin varata ensimmäinen asuinpaikka esimerkiksi AirBnb:stä tai maltillisen hintaisesta resortista, josta käsin voi alkaa tutkia asuntomarkkinaa ja kiinnostavia asuinalueita. Pidemmän päälle tällainen asuminen tulee kuitenkin todella kalliiksi, ja siksi pitkäaikaisen vuokra-asunnon hankkiminen on järkevän miehen järkevä ratkaisu.

Lue lisää Thaimaan viisumityypeistä.

Kuinka paljon asuminen Thaimaassa maksaa?

Asuminen Thaimaassa rasittaa lompakkoa huomattavasti vähemmän kuin maailman kalliimpiin maihin kuuluvassa Suomessa. Esimerkiksi Pattayalta voi saada hyväkuntoisen kaksion alle 300 eurolla kuukaudessa. Suomessa vastaavaan ei pääse kuin korkeintaan Kouvolassa. Sää ja maisemat ovat kuitenkin Thaimaassa huomattavasti paremmat.

Pienen yksiön pystyy vuokraamaan jopa satasella kuussa. Sähkökuluihin menee noin 30 euroa kuukaudessa. Kaikkineen noin 1000 euron kuukausibudjetilla elää Thaimaassa jo todella mukavasti – itse asiassa suunnilleen yhtä leveästi kuin Suomessa 4000€ kuussa tienaava. Enemmän siitä, mitä eläminen Thaimaassa maksaa, voi lukea tästä.

Toki sijainti vaikuttaa merkittävästi vuokrahintoihin. Pääkaupunki Bangkok on Phuketin ja joidenkin saarien tapaan hieman kalliimpi, kun taas Pattayalla ja Pohjois-Thaimaan Chiang Maissa asuu halvemmalla. Jos on valmis asumaan syrjäseudulla, voi jopa uima-altaallisen huvilan saada vuokrattua 500 eurolla kuukaudessa.

Jos haluaa asua hotellissa, saa siitä pulittaa Bangkokissa sekä saarilla noin 40 euroa ja muualla Thaimaassa 20-30 euroa yöltä. Hyvätasoinen AirBnb-asunto voi esimerkiksi Pattayalta irrota noin 20 eurolla per yö – mutta kannattaa toki muistaa, että tarjonnasta huolimatta AirBnb-asuminen on Thaimaassa laitonta.

Voiko suomalainen ostaa asunnon Thaimaasta?

Suomalainen voi omistaa asunnon Thaimaassa tietyin rajaehdoin. Helpoin omistusmuoto on condo-asunto, eli kerrostaloasuntoa vastaava asumismuoto. Useimmissa taloyhtiöissä ainoa ulkomaalaisten omistusta rajoittava tekijä on se, että vähintään 51 % yhtiön osakkeista tulee olla thaimaalaisessa omistuksessa. Kunhan ulkomaalaisten kokonaisomistus pysyy tämän kiintiön alla, voi suomalainen ostaa asunnon Thaimaasta täysin normaaliin tapaan.

Condo-asunnot, eli kerrostalon asunto-osakkeet, ovat myös ainoa asumismuoto, jonka suomalainen voi omistaa ilman pysyvään oleskeluun oikeuttavaa viisumia. Kaikki muut asumismuodot edellyttävät sitä, että asuu (ainakin paperilla) vakituisesti Thaimaassa.

Asunnon ostaminen ei automaattisesti oikeuta pitkäaikaiseen viisumiin – ellei tästä myynti-ilmoituksessa erikseen mainita. Viime vuosina jotkut rakennuttajat ovat alkaneet tarjota ulkomaalaisille ostajille viiden vuoden Elite-viisumia kaupanteon kylkiäisinä. Lisää pysyvään oleskeluun Thaimaassa oikeuttavan viisumin hankkimisesta voit lukea tästä.

Toki suomalainen voi myös kiertää thaimaalaista lainsäädäntöä perustamalla thaimaalaisen hallinnointiyhtiön, jonka nimiin asunto-osake ostetaan. Enemmistön hallinnointiyhtiön osakkeista tulee kuitenkin olla thaimaalaisessa omistuksessa, joten tämä järjestely edellyttää, että tuntee tai löytää thaimaalaisen, johon voi luottaa ja joka suostuu lähtemään hallinnointiyhtiön osaomistajaksi.

Kaikki äänivaltaiset osakkeet voidaan toki merkitä suomalaisen nimiin, jolloin thaimaalaisella kumppanilla ei ole oikeutta tehdä päätöksiä yhtiön nimissä. Tämä saattaa pelastaa moneltakin ongelmalta, sillä “väärinymmärrykset”, jotka hyödyttävät vain toista osapuolta, eivät ole Thaimaassa ennenkuulumattomia.

Hallinnointiyhtiön kautta ostettu asunto ei rasita taloyhtiön ulkomaalaiskiintiötä ja sen ylläpito on todella yksinkertaista. Ainoa haittapuoli on hallinnointiyhtiöstä vuosittain aiheutuva noin 500 euron kulu. Hallinnointiyhtiössä on myös se etu, että sen perustaminen oikeuttaa automaattisesti työviisumiin, jonka avulla Thaimaahan voi muuttaa pysyvästi.

Voiko suomalainen omistaa maata Thaimaasta?

Ja toki suomalainen voi myös rakennuttaa asunnon uudelle tontille, jos saa sellaiseen käyttöoikeuden. Suoraan suomalainen ei voi omistaa maata Thaimaasta, mutta esimerkiksi thaimaalaisen vaimon tai vaimon suvun omistamalle tontille rakentaminen kyllä onnistuu. Kannattaa kuitenkin muistaa, mitä Matti Nykänen sanoi: rakkaus on kuin lankakerä, se alkaa ja loppuu. Maanomistaja on aina vahvemmassa neuvotteluasemassa, ja jos rakkauteen tulee ryppyjä, voi suomalainen huomata, ettei asukaan enää itse maksamassaan talossa.

Omalla nimellään suomalainen ei voi omistaa maata Thaimaasta. Tässäkin kiertoreitti on kuitenkin mahdollinen hallinnointiyhtiön kautta. Jos hallinnointiyhtiöstä enemmistö on thaimaalaisessa omistuksessa, lasketaan omistus paikalliseksi, ja suomalainen voi yhtiön nimissä käyttää tonttia leikkikenttänään vapaasti.

Toinen tapa kiertää tätä lainsäädäntöä on tehdä pitkä, ketjutettu, vuokrasopimus, joka takaa käyttöoikeuden kyseiseen tonttiin vaikka 90 vuodeksi.

Asunto Thaimaasta voi löytyä vaikka Pattayalta

Miten rahoittaa asunto Thaimaasta?

Jos harkitsee asunnon ostamista Thaimaassa, olennaisin kysymys tietysti kuuluu, että millä rahalla sen asunnon oikein aikoo maksaa. Jos tilillä makaa satoja tonneja ylimääräistä, asia ei tietysti ole ongelma – kuten ei silloinkaan, jos myy oman asuntonsa Suomessa ja haluaa käyttää siitä saadut rahat thaimaalaiseen asuntoon. Suurin osa meistä joutuu kuitenkin miettimään muutakin kuin sitä, mihin saisi kulutettua kaikki isosedän jättämät perintörahat.

Jos vain mahdollista, kannattaa asuntolaina hankkia Suomesta. Thaimaalainen lainaraha on huomattavasti kalliimpaa, eikä lainaa ole ulkomaalaisena todellakaan helppo saada. Toki thaimaalaiselta pankiltakin voi lainan saada, jos pystyy näyttämään omaavansa säännölliset tulot ja kuuluvansa thaimaalaiseen yhteiskuntaan, mutta helppoa se ei ole.

Kun asunnon osto rahoitetaan ilman paikallista lainaa, tulee rahat tuoda todistetusti ulkomailta. Tällä tavoin Thaimaan valtio seuraa maahan tulevien ulkomaalaisten investointien määrää. Käytännössä tämä siis tarkoittaa sitä, että avataan thaimaalainen pankkitili, jolle rahat siirretään suomalaiselta pankkitililtä. Siirron yhteyteen tulee liittää tekstikenttään tieto siitä, mihin rahat on tarkoitettu – esimerkiksi ”For purchase of a condominium unit in Thailand”. Rahojen siirron jälkeen pitää thaimaalaiselta pankilta pyytää asiasta todistus, sillä se tarvitaan, kun asuntoa aletaan rekisteröidä omiin nimiin.

Toki yksi mahdollisuus on myös leikkiä Pablo Escobaria ja tuoda rahat maahan käteisenä. Thaimaalla kun ei ole käteisen rahan määrän suhteen mitään rajoituksia. Tällöin rahasalkkua tulee kuitenkin vilauttaa tullin köyhille virkamiehille, jotta nämä voivat kirjoittaa todistuksen siitä, että rahat ovat todella saapuneet ulkomailta.

Kannattaa muistaa, että kun asunto-osake vaihtaa omistajaa, tulee ostajan maksaa vero, joka on noin 6 % asunnon hinnasta. Osuus ei perustu todelliseen kauppahintaan, vaan viranomaisen tekemään arvioon, joka on ikään kuin asunnon “virallinen hinta”. Tämä voi poiketa kauppahinnasta merkittävästikin.

Hallinnointiyhtiön kautta ostettaessa tilanne on siltä osin sama, että rahat tulee löytyä omasta takaa. Normaalisti yhtiön omistaja pääomittaa yhtiötään tarvittavalla minimimäärällä ja lainaa itse loput kauppasummasta yhtiölle. Hieman eri järjestely, mutta rahoituksen osalta sama lopputulos. Toki hallinnointiyhtiön kautta ostettu asunto on edullisempi myydä, koska silloin on mahdollisuus myydä vain yhtiön osakkeet asunnon sijasta. Tällöin asuntokaupasta normaalisti aiheutuvia kuluja ja veroja ei joudu maksamaan.

Yksi lisävaihtoehto on vielä olemassa, nimittäin se, että ostaa asunnon Thaimaasta osamaksurahoituksella. Tämä ei suinkaan ole mahdollista kaikkien asuntojen kohdalla, mutta jotkut omistajat tai rakennuttajat tarjoavat osamaksuvaihtoehtoa.

Osamaksulla maksaessa ei luonnollisesti tarvitse pelata lainojen kanssa, mutta viisumiasioiden kannattaa olla kohdallaan ja tilille virrata säännöllisiä palkkatuloja, ettei osamaksujen maksamisen kanssa ajaudu ongelmiin. Helpoin tapa hoitaa nämä kuntoon on tietysti löytää työpaikka Thaimaasta.

Asunnon ostaminen Thaimaasta

Asunnon ostajan muistilista:

  • Ota prosessiin mukaan thaimaalainen asianajaja tai luotettava kiinteistönvälittäjä.
  • Pyydä omistajalta kopiot asunnon omistuskirjoista ja käännätä ne suomeksi tai englanniksi. Ammattimaisen käännökset voivat säästää myöhemmin pitkän pennin.
  • Varmista, että ihan oikeasti olet tekemisissä asunnon omistajan tai hänen valtuuttamansa asiamiehen kanssa.
  • Varmista, että olet ymmärtänyt KAIKKI kohdat, mitä asuntopapereissa sanotaan.
  • Varmista, ettei asunto-osakeyhtiön osakkeista yli 49 % ole ulkomaalaisessa omistuksessa MYÖSKÄÄN sen jälkeen, kun olet ostanut asunnon.
  • Älä ostaa sikaa säkissä – käy tutustumassa asuntoon paikan päällä.
  • Selvitä, mitä yhtiövastikkeeseen kuuluu ja miten ne on järjestetty – esimerkiksi yhteisten käyttötilojen hoidon, vartioinnin, vakuutusten ja paloturvallisuuden järjestelyt kannattaa varmistaa etukäteen.
  • Selvitä oikeutesi parkkipaikkaan.
  • Selvitä, kuka omistaa maa-alueet asuntosi ympärillä. Thaimaassa voi käydä esimerkiksi niin, että taloosi johtavan tien päälle yksinkertaisesti rakennetaan uusi talo, jolloin sinulla ei ole enää pääsyä kotiisi.