Skip to main content
Muutto Thaimaahan tarjoaa arkeen runsaasti vaihtoehtoja.

Miksi muutto Thaimaahan houkuttaa niin montaa suomalaista? Ja miksi niin harva uskaltaa sen lopulta toteuttaa? Tässä blogissa kerromme, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos tuntuu, että on aika katkaista arjelta siivet, lopettaa velvollisuuksien perässä juokseminen ja aloittaa alusta.

Syitä, miksi muutto Thaimaahan houkuttaa, on varmasti satoja. Ympärivuotinen aurinko, tropiikin sää, halvat hinnat, kauniit tytöt ja rennosti elämään suhtautuvat ihmiset ovat vain joitakin perusteita sille, miksi osa meistä haluaa vaihtaa Suomen pimeyden hymyjen maahan.

Työn tai arjen kuormittavuus voi nakertaa omaa jaksamista, aiemmat huonot päätökset vainota, arjen harmaus ahdistaa tai peli tuntua yksinkertaisesti läpi pelatulta. Joskus härkää sarvista tarttuminen ja muutto uuteen maahan voi olla paras tapa muuttaa arki sen näköiseksi, miltä se omissa unelmissa näyttää.

Miten elättää itsensä Thaimaassa?

Ensimmäinen kysymys muuttoa Thaimaahan mietittäessä on se, millä siellä aikoo itsensä elättää. Mikäli pinkka on kunnossa, voi Thaimaahan toki muuttaa vain nostelemaan jalkoja pöydälle ja imeskelemään Samsong-rommia. Hyvin harvalla meistä on kuitenkaan tähän mahdollisuuksia.

Siksi suurimmalle osalle olennainen kysymys kuuluu: miten hankkia työpaikka thaimaasta. Työpaikan löytäminen thaimaalaisesta yrityksestä on todella hankalaa, sillä maan omien kansalaisten työpaikkoja suojellaan lakien avulla. Käytännössä thaimaalaiset yritykset saavat rekrytoida ulkomaalaisen vain silloin, jos tällä on jotain erityisosaamista, jota ei paikallisilta löydy. Lisäksi monen ammatin, kuten rekkakuskin tai rakennusmiehen, harjoittaminen on täysin kielletty ulkomaalaisilta.

Siksi suurin osa Thaimaassa työskentelevistä suomalaisista hakeutuukin töihin ulkomaalaisomisteisiin BOI-yrityksiin. BOI-yrityksiä koskettavat hieman eri säännöt kuin paikallisia yrityksiä, ja ne saavat palkata ulkomaalaisia rajattomasti tiettyjen reunaehtojen täyttyessä – esimerkiksi Pattayalla toimiva RS Marketing tarjoaa suomenkielistä puhelinmyyntityötä, jolloin yritys voi palkata nimenomaan suomalaisia työntekijöitä.

Thaimaan viisumi – millaisella viisumilla Thaimaahan voi muuttaa pysyvästi?

Ennen muuttoa Thaimaahan tulee luonnollisesti miettiä myös viisumi, jolla maahan matkustaa. Suomalainen saa olla Thaimaassa 60 päivää ilman viisumia, kunhan taskusta löytyy passi, joka on voimassa vähintään puoli vuotta maahan saapumisen jälkeen, sekä paluulippu (jota ei tarvitse oikeasti käyttää). Lisäksi Thaimaan maahantuloviranomaisilta voi hakea 30 päivän jatkoajan turistiviisumille, eli todellisuudessa Thaimaassa pystyy oleskelemaan ilman viisumia 90 päivää. Ensimmäiset 60 päivää ovat ilmaisia, jatkoajan anomisesta peritään 2000 bahtin maksu.

Pysyvästi Thaimaahan voi muuttaa käytännössä vain neljällä eri viisumityypillä. Näistä kaksi, eläkeläisviisumi ja Elite-viisumi, ovat suurimman osan tavallisista tallaajista ulottumattomissa. Eläkeläisviisumin saa, jos on yli 50-vuotias ja pystyy osoittamaan saavansa eläkettä nettona vähintään 65 000 bahtia kuukaudessa. Elite-viisumi puolestaan maksaa pienimmillään 500 000 bahtia ja täydessä laajuudessaan 2 000 000 bahtia, joten se on suunnattu pääasiassa vain heille, joiden sukunimeä korostaa etuliite “von” ja joiden harrastuksiin kuuluvat ooppera ja hevospoolo.

Niinpä suurin osa meistä joutuu – arki on arkea kaikkialla, eikö vain? – hankkimaan itselleen työpaikan, sillä sen avulla on mahdollista hakea pitkäaikaista työviisumia sekä työlupaa. Työnteko Thaimaassa edellyttääkin työviisumia. Jos jää kiinni työnteosta turistiviisumilla, voi saada sakkoja tai jopa vankeutta. Lisää työpaikan, työviisumin ja työluvan hankkimisesta voit lukea tästä.

Se neljäs vaihtoehto on puolestaan avioliittoviisumi, jonka nimensä mukaisesti saa, jos menee thaimaalaisen kanssa naimisiin. Silloin saa toki paljon muutakin – mutta tämän viisumityypin hankkiminen kannattaa ehkä aloittaa vasta sitten, kun on jo ehtinyt asettua aloilleen Thaimaahan.

Thaimaassa voi elää rantaelämää ympäri vuoden.

Miksi moni hyödyntää visarunia oleskellessaan Thaimaassa?

Thaimaassa voi toki yrittää pysytellä myös visarunin avulla. Tämä on kuitenkin pelaamista, jos ei ihan sääntökirjan ulkopuolella, niin ainakin sen harmailla sivuilla, ja voi tulla päätökseen äkillisestikin.

Käytännössä visarun tarkoittaa sitä, että saapuu Thaimaahan tavallisella turistiviisumilla, mutta poistuu maasta ennen kuin 90 päivän maksimiaika tulee umpeen, jotta voi saapua maahan uudestaan anoakseen uutta turistiviisumia.

Yleisesti ottaen visarun kannattaa toteuttaa lentäen, sillä maarajalta takaisin Thaimaahan pääseminen voi osoittautua hankalaksi. Rajaviranomainen voi itsevaltaisesti päättää, että pääsyä takaisin maahan ei ole, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää lentolippujen ostaminen tai viisumin hankkiminen ulkomailta Thaimaan suurlähetystöstä.

Lentokentältä uuden turistiviisumin saa helpommin, mutta toki monta kertaa rajan yli hypelleeltä länsimaalaiselta saatetaan sielläkin alkaa kysellä, että minkäs takia passista löytyy näin monta leimaa. Kaksi kertaa vuodessa Thaimaahan kuitenkin pääsee lentäen ilman uteluita. Tällä tavoin Thaimaassa pystyy olemaan 180 päivää vuodesta, ja mikäli tekee uuden reissun maan rajojen ulkopuolelle ja hakee turistiviisumia Thaimaan suurlähetystöstä esimerkiksi Kambodžassa, saa oleskeluoikeutta uudet 90 päivää.

Lähetystöstä haettuja ja lentäen saatuja viisumeita kierrättäen pysyvä oleskelu Thaimaassa on ainakin teoriassa mahdollista myös ilman pitkäaikaisviisumia. Tämä vaatii vain ylimääräistä vaivaa, ja tietysti sen, että pinkka on riittävän iso, jotta pystyy elättämään itsensä ilman työntekoa.

Kuinka paljon muutto Thaimaahan maksaa?

Muutto Thaimaahan voi kuulostaa kalliilta, mutta toisinaan totuus on tarua ihmeellisempää – parhaimmillaan muutto Thaimaahan voi maksaa jopa vähemmän kuin muutto Suomen sisällä. Ainoa pakollinen menoerä on lentolippu, jonka voi saada halvimmillaan noin 300 eurolla.

Toisin kuin Suomessa, Thaimaahan muuttaessa muuttokuorma on yleensä pakattu yhteen matkalaukkuun. Muuttaessa ei tarvitse palkata Niemen muuttomiehiä tai vuokrata itse pakettiautoa, vaan riittää, kun hyppää junaan kohti Helsinki-Vantaata.

Kalusteita ei tarvitse tuoda mukanaan, sillä Thaimaassa asunnot vuokrataan kalustettuina. Lisäksi uusien tavaroiden hankkiminen maksaa vain murto-osan siitä, mitä Suomessa, joten voi olla jopa kannattavampaa myydä irtaimisto pois ja hankkia kaikki elämiseen tarvittava paikan päältä Thaimaassa.

Hyväkuntoisen ja uuden kaksion voi saada vuokrattua noin 300 eurolla kuukaudessa, huonokuntoisen asunnon sitäkin halvemmalla. Vakuus on harvoin yli yhden kuukauden vuokran, ja thaimaalaiseen tapaan aina neuvoteltavissa. Jos ensimmäiseksi tukikohdakseen valitsee Airbnb:n, ei vakuutta tarvitse maksaa ollenkaan.

Yleensä suomalainen yllättyy Thaimaahan muutettuaan positiivisesti siitä, kuinka vähän rahaa ensimmäisten parin kuukauden aikana on kulunut. Toki rahaa saa Thaimaassakin palamaan, jos oikein yrittää, mutta suurin osa pärjää murto-osalla siitä, mitä eläminen on Suomessa maksanut. Lue lisää siitä, mitä eläminen Thaimaassa maksaa.

Halvimmillaan muutto Thaimaahan voikin maksaa vain lentolipun ja asunnon ensimmäisen kuukauden vuokran verran. Varsinkin, jos työpaikka on jo takataskussa ja uuteen arkeen pääsee nopeasti kiinni.

Muutto Thaimaahan – mistä löytää asunnon?

Yleisesti ottaen ensimmäinen asuinpaikka kannattaa varata esimerkiksi jostakin pienestä ja edullisesta resortista tai Airbnb:stä. Pysyvän vuokra-asunnon nimittäin löytää paikan päältä huomattavasti halvemmalla kuin Suomesta käsin.

Mikäli et halua jättää asunnon hankintaa paikan päälle, on toiseksi helpoin ja halvin tapa hyvän vuokra-asunnon löytämiseen Facebookin Marketplace.

Lisää asunnon hankkimisesta Thaimaasta voit lukea myöhemmin ilmestyvästä blogistamme.

Kiinnostaako muutto Thaimaahan? Lue lisää tästä!

Miksi muuttaa Thaimaahan?

Lähtökohtaisesti ulkomaille muuton taustalla on tunne siitä, että muutos on paikallaan. Elämästä tuntuu puuttuvan jotain, ja voi olla, että arki tuntuu pelkältä velvollisuuksien perässä juoksemiselta. Lapsena normaalilta tuntunut hetkessä eläminen on jäänyt kokonaan pois ja elämä tuntuu joko rajalliselta tai rajoittavalta – usein molemmilta.

Muutto Thaimaahan voi tarjota mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä ja muovata arjen itsensä näköiseksi. Niitä omassa arjessa jo olevia tärkeitä asioita ei tarvitse jättää pois, mutta tuskastuttavista kompromisseista pääsee eroon ja voi aidosti alkaa elää niin kuin itse haluaa. Oravanpyörästä katkeaa ratas ja huomaa yhtäkkiä olevansa vapaa kulkemaan sinne, minne haluaa.

Thaimaa tarjoaa Suomeen verrattuna rennon ympäristön ja kulttuurin, jossa ei turhaan stressata mitättömyyksistä. Suomessa arki on yleensä kalenteriin sidottua. Päivät täyttyvät velvollisuuksista ja kaverien näkemisiä sekä hammaslääkäreitä pitää suunnitella kuukausia etukäteen.

Thaimaassa päivät ovat leppoisampia. Totta kai edelleen pitää käydä töissä ja hankkia itselleen syötävää, mutta elämässä pystyy olemaan paljon paremmin läsnä ja joka hetkestä nauttimaan. Työpäivän jälkeen voi esimerkiksi fiiliksen mukaan hypätä mereen uimaan, vetää lenkin rantahietikossa, kävellä lähimpään hieromoon tai huvitella paikallisten tyttöjen kanssa. Kaikki kyllä onnistuu – ilman ennakkovarausta.

Suomessa ei monesti muista edes pysähtyä miettimään, mitä varten sitä oikein elämäänsä elää. Työn ja vapaa-ajan kiireet vain täyttävät kalenterin ja pyllistämään joutuu joka suuntaan. Thaimaassa ei tarvitse niellä kyyneliä seuraavaa lomaa odotellessa, sillä lomalta tuttuja asioita voi sovittaa arkeen.

Thaimaassa on kiireettömyydelle jopa oma sana – sabai. Sabailla on monta käännöstä, mutta kokonaisuudessaan se tarkoittaa rentoutumista, mukavuutta, onnellisuutta ja rauhaa. Asiat kyllä tapahtuvat, vaikka niistä ei ottaisikaan sydänpysähdyksen aiheuttavaa stressiä.

Ja toki Thaimaasta löytyy monia hyvin konkreettisiakin asioita, joiden takia moni haluaa tänne muuttaa. Lämmin sää ympäri vuoden, mukavan mittaiset päivät ja reippaasti aurinkoa, mahdollisuus aloittaa päivät palmun alla lokoillen tai avuliaat ja halukkaat paikalliset tytöt ovat kaikki täysin kelvollisia motivaattoreita muuton taustalla.

Kaikille muutto Thaimaahan ei tietenkään sovi. Toiset tuskastuvat rennon elämänmenon keskellä, eivätkä osaa päästää irti niistä tavoista ja siitä kiireestä, joihin on Suomessa tottunut. Velvollisuuksista on vaikea luopua ja muutos tuntuu pelottavalta.

Toiset taas ymmärtävät, että elämässä on muutakin kuin oravanpyörän vauhdin kiihdyttäminen. He eivät ehkä ole löytäneet paikkaansa Suomesta, mutta Thaimaassa elämä saattaa hymyillä täysin ennennäkemättömällä tavalla.

Paras tapa saada selville, onko muutto Thaimaahan oikea ratkaisu itselle, on kokeilla. Joillakin pelot käyvät toteen, joillakin ne muuttuvat voitoiksi. Rennon elämän vaikutukset omaan hyvinvointiin voivat olla yllättävänkin suuret, ja jopa Suomeen jääneiden kavereiden kanssa suhteet voivat syventyä, kun yhtäkkiä onkin jotain, mistä puhua. Vällyjenkin välistä voi lopulta kuulua muutakin kuin kuorsausta.

Tuntuuko muutto Thaimaahan oikealta ratkaisulta? Lue lisää siitä, miten muutto kannattaa valmistella, myöhemmin ilmestyvästä blogistamme!